.

suka makan ubi

jom baca info dari utusan neh...

KUALA LUMPUR 29 April - Jabatan Meteorologi menjelaskan, keadaan cuaca panas dengan suhu tertinggi 36 darjah Celsius sepanjang bulan ini berikutan musim peralihan monsun.

Pada masa yang sama, orang ramai diminta supaya lebih berhati-hati dalam melakukan aktiviti di luar di samping minum lebih banyak air bagi mengelak masalah kekurangan air dalam badan.

Kenyataan jabatan itu di sini hari ini memberitahu, sepanjang musim yang berlaku pada setiap April tersebut, kebiasaannya cuaca panas pada sebelah pagi tetapi hujan dan ribut petir ketika lewat petang dan malam.

Menurutnya, berdasarkan bacaan yang direkodkan dari 1 April sehingga semalam di 40 stesen meteorologi, terdapat hari-hari yang menunjukkan beberapa stesen mencatatkan suhu maksimum.

Tambah kenyataan itu, suhu tertinggi direkodkan ialah 36.1 darjah Celsius di Stesen Meteorologi Petaling Jaya pada 17 dan 18 April lalu.

''Keadaan cuaca panas dan kering dari pertengahan April disebabkan perubahan tiupan arah angin dari timur ke barat.

''Kedudukan matahari yang tepat dalam kawasan tropika menyebabkan suhu menjadi panas pada hari-hari tiada hujan,'' tambah kenyataan itu.

Menurut kenyataan itu, suhu tertinggi yang pernah direkodkan sejak 1968 ialah 40.1 darjah Celsius di Stesen Meteorologi Chuping pada 9 April 1998, iaitu pada tahun berlakunya fenomena El Nino.

Jabatan itu juga memberitahu, mulai Mei hingga September ini, negara akan mengalami Monsun Barat Daya yang mana lazimnya cuaca lebih kering berbanding bulan-bulan lain tetapi dengan suhu normal antara 30.7 dan 34.1 darjah Celsius. Read more...

sebelum ni..

Posted by miss ubi | 9:30 PM | | 6 comments »

alhamdulillah..dah lepas 5 paper...just tinggal MANDARIN n ACCOUNT lagik...INSYALLAH aku akan wat yg terbaik untuk diri aku sendiri...

sem depan dah sem 5...xsabar rsnya mau abes..habis amik degree ni memang Alhamdulillah sangat2x.lama jugak perjalan aku..nie mau kongsi cita cikit la perjalanan study aku neh...ceh mlm nie serius cikit la...nie cita tuk dikongsi ngan adik2 yg ngah d peringkat SPM..aku bukan sapa2..tapi just mau bekongsi cita..

aku bukan terus masuk u nie pas SPM...aku xbijak....sebab aku malas..aku byk men...byg kan..esok SPM aku cover suma mlm tu...tu pun start study jam 2 pagi..memang teruk tahap monyet la...KESANNYA RESULT AKU TERUK!!...so jan ikut cara ini ya adik2ku..hehe....

then pas tuh...hasil dr result teruk tu..aku try masuk politeknik...masuk jak sana apply dip xdapat...dapat sijil jak tau..SIJIL PENYIMPANAN KIRA...masa d sini la aku belajar tul2 sebab aku dah xsama2 kwn2 dulu..aku malu...rs rendah diri..rasa bodoh sgt...n sebagainya yg boleh dikategorikan dalam perasaan negatif..geng2x aku time SPM suma p U...UIA...UITM...n sebagainya..aku jak p x..malunya la...d situla aku mula sedar...

masa d POLITEKNIk...aku kosong...sebab..AKU XTAU apapon pasal akaun...sebab time SPM aku budak CIVIL ENGINEERING..nama jak sedap tapi otak aku d lutut..ilmu aku tarak..haha...lagilah cabaran bg aku sebb aku kena study suma dari mula..tapi aku berjaya jugak...alhamdulillah..walaupun mcm tuh, aku selalu rasa malu ngn kwn2 aku yg berada d U n matrikulasi..

kemudian...setelah amik sijil aku pon bernasib baik untuk menyambung DIPLOMA AKAUNTANSI...tapi aku kira integrasi la..amik setahun jak...aku masih rasa malu ngan kwn2 aku yg berada d atas ku...aku nekad mau sambung amik degree...tapi...ada halangan....so aku lupakan hasrat tuh..n bg peluang tuk apply keja..Cedeh gilak!!

Kalo dah rezeki aku tuk sambung study memang xkemana...apply sana sini keja 1 pon xda perasaan...keja2 tu pandang aku pon tarak..men mata ngan aku pon tarak...cakap "pewitttt" pon tarak...hahaha..tu tandanya rezeki kita belom ada...hahaha..

tapi sebenarnya..dalam masa apply keja tuh..aku apply jugak u......

ALHAMDULILLAH....aku dapat sambung tapi bukan major akaun da...beralih ke finance lak...KEWANGAN ISLAM...xpa..ALHAMDULILLAHHHH...

now hari ini...aku di sini...try untuk berdiri d atas kaki sendiri...

aku xmalu walaupun aku tua byk dari kwn2 yg muda dr aku..xbyk sgt erk...2 tahun la...huhu...apa yg penting...belajar selagi mampu..jan biarkan kita menjadi insan yg GAGAL....

so moral of the story....adik2ku yg berada d peringkat SPM...jan leka dengan apa yg ada sekarang..nnt kamu tua kerepot macam miss ubi ini yg masih study....hahaha..

ok la...aku mau rehat lu..nnt aku tambah tua kalo terlalu letih...hehehe..tada....

Read more...

SUMA KENA AMIK AWARD NEH..huhu

Posted by miss ubi | 2:20 AM | | 13 comments »



salam...k la sebelom neh da jawab tag n tima award dari rakan2 blog yg suka men blog..huahuahua...so alang2 tuh siapkan sekali award dari aku lak...ubi mau bagi sama my follower not flower ok!!..n my blog list member yg mau la..ubi reka cipta reka bentuk reka mereka..merapu2 dah creat neh!!..ini jak mampu tuk diwat..xcreatif sgt..nie ubi bg before i cuti sem k..pas neh ubi ada 3 paper lagi sebelom balik ke umah...so....nie award pertama menjak blog ini ditubuhkan..hahaha...amik la a...sowi pembahagian award tidak dilakukan d hotel 5 bintang..sebab bintang xda hotel!!!tadaaa...bye salam...ubi mau sambung berjuang untuk sem neh!!! Read more...

award-tag-award

Posted by miss ubi | 12:08 AM | , | 8 comments »

salam..ok la..aku aku mencuri masa aku sendiri lu..mau pampang award n jawab tag sekali jap...hahaha..nie dr kwn2 blog yg bg..tenkiu la erk..xlama lagi aku xda d blog untuk jangka masa yg lama..so amik kesempatan masukkan suma apa yg patot..huhu..


nie AWARD dari adik ZATIE....muahhh...tenkiu...







Nie dari PIKOK n MYE....tenkiu la wahai adik2ku...huhu




sape beutipul sile amek!!




hahaha..apa kes award nie Mye..miahaha..wat betipul2 jak la...hahaha...ok btw tenkiu la..rajinnyala korang neh bg award...xpa..my award coming soon okai...yg pasti before i bercutii panjang...huhuhu...


nie peraturan mye bg...!!

1.Pastikan jantina anda adalah perempuan
2.Copy badge sebagai award anda
3.Nyata 7 sebab kenapa anda bangga menjadi perempuan
4.Pass kan award ini kepada girl-friends anda


JAWAPAN UBI:::

1-aku pompuan ok..huhu..
2-udah amik ngan muka tebal...huhu
3-7 sebab kenapa bangga jadik pompuan-

1) aku boleh pakai emas...huahuahu betol2 mami jarum
2) aku dibagi wit lebeh cikit (wahh sungguh materialistikkkkk plastikk!!)
3) aku xsegan2 pakai losyen
4) aku xsegan2 malu kucing...malu cat..kambing..goat...
5) xheran la aku penakut cikit sebab aku pompuan
6) aku dapatla pakai baju kurung
7) aku leh dipinang xpayah susah2 meminang kekekeke...(tada...fuh!!!)

4-blogger pompuan amik la...

nie lagik MYE bagi..








Rules :

1) Copy image kat atas ni.
2) Tulis sebarang komen pasal penghantar ni.
3) Send kat mane2 blogger yang kamu suka. (unlimited)


JAWAPAN:

1-udahhh
2-komen pasal penghantar:::

mye nie kawan baru blog...hehehe...1st kenal dia g sebok g cuci baju..hehehe..pas tu dia muda dari miss ubi nie...then dia berkwan ngan blogger laen spt PIKOK..huhu...

3-amik la award n tag nie kepada suma follower n my blog list...datang blog amikla.. Read more...

Pantun sewel atas sengal...

Posted by miss ubi | 12:56 AM | | 12 comments »

hari ini aku geram..,
ko p makan garam la...,

rasa mau tampar...
tp bagus lempar...
ha ko amik nie selipar.

rasa hebat macam gaban...
ko p la dok jamban...

rasa diri macam hebat..
ko pikir ko hang jebat?!!

kalo dulu men la jebat...
sekarang men superman...
jan pikir sangat hebat..
nnt d tampar ultramennn...
Read more...

CHAYOK!!!

Posted by miss ubi | 12:57 AM | | 12 comments »

SALAM....HOLA..

Dalam bingung2 nie sempat jugak aku menerpa ke arah blog ini lalu menangkapnya..huahuahua...ok la...next week kita dah start our exam...so..kepada suma kawan2 ku....xkesahla..benci aku ka atau pon suka(eceh!!) atau pon medium...hehehe..panjang kata ..bergelar ...KAWANNNNNNNNNNNNNNNN....so..

GOOD LUCK 4 UR ALL!!

kepada yg membenci..menghate ku..n bu ai wo..so mintak maaf salah silap..aku hanyalah manusia biasa..yg xlepas dari kesilapan n kelaparan...haha.. Read more...

JADUAL EXAM YG MERISAUKAN GABAN

Posted by miss ubi | 11:17 PM | | 22 comments »

20-4-09---- ISLAMIC FINANCIAL SYSTEM
21-4-09--------------BUSINESS STATISTIC
21-4-09----------------- FIQH MUAMALAT
22-4-09---- ISLAMIC BANKING PRACTICE
29-4-09---- ORGANIZATIONAL BEHAVIOR
05-5-09------------------------- MANDARIN
08-5-09----PRINCIPAL OF ACCOUNTING II

wargh...arap2 ubi leh bawak ubi p exam supaya tambah semangat tuk bunuh suma musuh2 dalam kertas itu..hiyaaaaaakk!!
Read more...

MANDARIN OH MANDARIN

Posted by miss ubi | 1:24 AM | 8 comments »

汤母和则立

汤母和则立是好朋友。汤母是猫。则立是老鼠。汤母的颜色是灰色。汤母比较大只。则立的颜色是巧克力色。则立小只。汤母和则立有一球。球的颜色是红色。汤母和则立非常喜欢玩球。它们玩的地方有青色的草。那天天气很好。天空是蓝色。没有下雨和不热。那天下午它们很开心



Tāng Mǔ he Zē Lì shì hǎo péng yǒu. Tāng mǔ shì māo. Ze lì shì lǎo shǔ. Tāng mǔ de yán sè shì huī sè. Tāng mǔ bǐ jìao dà zhī. Zē Lì de yán sè shì qǐao kē lì sè. Zē Lì sǐao zhī. Tāng Mǔ he Zē Lì yǒu yī lì qíu. Qíu de yán sè shì hóng sè. Tāng Mǔ he Zē Lì feī cháng xǐ huān wān qíu. Tā mén wǎn de dì fāng yǒu qīng sè de cǎo. Nà tīan tīan qì hèn hǎo. Tīan kōng shì lán sè. Meí yǒu xìa yǔ he bù rè. Nà tīan xìa wǔ tā mén hén kaī xīn.



maksud di sebalik tulisan yg berputar2...:


Tom dan Jerry adalah sahabat baik. Tom adalah kucing. Jerry adalah tikus. Warna kulit Tom adalah kelabu. Saiz Tom adalah besar. Warna kulit Jerry adalah coklat. Jerry bersaiz kecil. Tom dan Jerry mempunyai bola. Bola tersebut berwarna merah. Tom dan jerry sangat suka bermain bola. Terdapat rumput hijau di tempat mereka bermain. Cuaca hari itu sangat baik. Langit bewarna biru. Tidak hujan dan tidak panas. Petang itu mereka sangat gembira.



huhu...tulisan pertama adalah dipanggil Hanzi....yg kedua lak pinyin....karangan nie beudak cikit la..sebab laoshi mau karangan kami wat guna perkataan yg kami dah study....laoshi suh wat karangan bergambar..nie lah hasilnya..haha...memang budak2 tahap ulat la...

emm..ni sebenarnya karangan mandarin aku tuk yg terakhir kalinya tuk last sem uda amik mandarin...wawa hilangla penderaan jiwa terhadap pengambilan subjek nie..hehe....tapi cedeh cikit la pas nie xjumpa laoshi udah d kelas...ni karangan yg aku present cemalam....wah lega udah abis mandarin..Yahoo.....google...hahaha..lalala...

Read more...

Posted by miss ubi | 1:17 AM | | 6 comments »


TQ..xiexie...terima kasih..arigato...hehe...tuk KFC...alalaa...salah..KF...huhu..award nie ubi hargai..
ok celamat berblog..cemoga KF jadi blogger yg aktif10..
Read more...

N3 xda makna..miahahah..

Posted by miss ubi | 1:32 AM | | 8 comments »

salam...hola...haii....ni hao ma?..wo hen hao......jintian wo hen gaoxing...wo bu zhi dao...keshi wo hen gaoxing....kekekkeke....

hahaha..hantam sajalah ayat mandarin aku neh..nangis laoshi kalo nampak blog aku..laoshi2 aku la anak murid mu yg benar2 terer tahap sin chan..miahaha..ok lupakan pasal laoshi aku..

now 1.35 am...huhu...lom tido agi..aku xtau mau post apa..tapi aku dah lama xtulis menulis guna ayat yg lahir dr kepala huts aku neh...arinie kan aku happy...xtau napa...sewel udah kot..kekekeke...tapi apy lah...

mayb ada some of my prob udah cetel huhu...keke..lalalala..
aku dah susah mau tido mlm neh..aduiiii....ciang lak aku kuat tido...aku dah besahabat bek ngn bat nie...so wahai bat2...suma...kalo mlm jom la lepak ngn aku..(ops bat ada bolg meh)..

beberapa arini aku enjoy gila...asgmnt udah xda..cuma tggl presentation jak....alahai...kena bergiat mara la jugak aku neh..

tuk kwn2 baru blog aku...celamat berkawan...celamat malam..celamat hari raya...majulah sukan untuk negara....mesra!!!!...(bukan aku tapi BOB AF yg cakap)...
Read more...

Xiexie Cude

Posted by miss ubi | 12:48 PM | | 10 comments »

1. Copy Badge “2008 Cute’s Blogger Award” untuk diletakkan di blog anda


2. Link atau ceritakan kembali s
iapa yg memberikan award ini kepada anda=y kc

award ni dari cude http://cudeardiary.blogspot.com/

xiexie ni...



3.Setiap blogger hendaklah menyatakan 10 fakta/hobi diri sendiri

  1. suka mamam
  2. suka gosok gigi
  3. suka marah
  4. suka tido
  5. suka picit jerawat
  6. suka kasi nangis budak2 kekekek...
  7. suka tengok2..pandang2....
  8. suka pa lagi erk?....suka tukar2 pencuci muka..huhuhu (padan muka kena jerawat)
  9. suka main2 main2 ngan kawan yg kepala otak sewel macam aku
  10. suka pa ja yg d suka....huhu



4. anda perlu memilih 5 penerima award seterusnya dan menyertakan nama mereka di blog anda..

Timss

Ana
Sis Eliza
KF
Incikneng
Read more...

TashaShafzan---nie jawapan dia...

Posted by miss ubi | 12:19 PM | | 2 comments »

~~senaraikan 5 hadiah yang anda impikan~~

  • pintu ajaib yang leh p mana dgn free
  • duit yg xpandai habis
  • tongkat sihir yg leh sihir budak tuttttt(hahahah ada la pulak org sakit jiwa baca ni karang)...
  • makanan yg dtg tetiba time perut signal..
  • ala 5 ja ka?..ok ok..1 lagi...emas..(sekarang emas naik..n more quality berbanding fiat money)....

~~senaraikan 5 perkara hebat yang pernah dilakukan~~
  • penah belajar bawa lori ..lalala adik yg ajar...(hebat la cikit)
  • xpenah failed time test nek bukit time amik lesen...kekeke
  • main guli ngan OBI(erkk...)???huhu
  • berkayak ke Pulau Kuraman...Rusukan kecil n besar....fuh..3 pulau tu...
  • berjaya menyiapkan asgmnt tiap sem yg menyakitkan jiwa...

~~senaraikan 5 ciptaan yang disukai~~
  • mesin basuh (lalalala)
  • iron(kekekeke)
  • duit(emmmm)
  • pakaian......
  • alat komunikasi

~~senaraikan 5 perkara yang dibenci~~
  • ditipu
  • ditengking
  • dipandang rendah
  • dihina
  • diduakan(miahahaaha)
~~senaraikan 5 individu bertuah untuk di tag~~
  • Timss
  • Ana
  • yue
  • cude
  • sis eliza
Read more...